Banyak Makan Pisang Bisa Bikin Susah Berak

By February 2, 2018 Kesehatan No Comments

Melayu post – Pada masa ini orang berfikir makan pisang boleh membantu proses detoksifikasi dalam badan. Tetapi makan banyak pisang boleh menjadi sukar BAB. Hanya makan 2 pisang sehari.

Pisang adalah satu buah yang mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk tubuh. Tetapi terlalu banyak makan pisang boleh menyebabkan seseorang mengalami kesukaran membuang air besar (BAB).

Beberapa makanan ada yang boleh berfungsi sebagai pencahar seperti kacang-kacangan, sayur-sayuran, rumput laut, kacang hijau, lobak merah, kacang merah kacang dan makanan lain yang mengandungi banyak serat. Tetapi beberapa makanan lain juga boleh membuat seseorang sukar untuk membuang air besar.

Seperti dikutip dari Healthmad, Kamis (6/5/2010) beberapa makanan yang mengandungi kadar lemak dan gula yang tinggi boleh menyebabkan sembelit atau susah buang air besar, salah satunya adalah pisang yang mengandungi 3 jenis gula iaitu glukosa, sukrosa dan fruktosa.

Keadaan usus yang sukar ini kadang-kadang boleh menyakitkan bagi orang ketika mereka ingin buang air besar.

Selama ini orang berfikir bahawa makan pisang dapat membantu memudahkan proses detoksifikasi atau pembersihan kotoran-kotoran dalam tubuh.

Tapi pada kenyataannya pisang tidak membantu proses tersebut, kerana makanan yang mengandungi banyak serat kasar seperti sayur-sayuran dan buah-buahan yang boleh membantu proses detoksifikasi atau pembersihan tersebut.

Sebenarnya pisang juga mengandungi bahan-bahan yang dikenali sebagai pektin dan merupakan sumber serat pisang. Makan pisang boleh menyumbang 15 peratus daripada jumlah pengambilan serat yang diperlukan oleh badan.

Kematangan pisang juga menentukan sama ada pisang yang dimakan boleh menyebabkan sembelit atau tidak.

Kalium yang terdapat dalam buah pisang matang boleh membantu meringankan keadaan cirit-birit kerana berfungsi sebagai pengganti elektrolit yang diperlukan oleh tubuh, sedangkan fruktooligosakarida yang ditemui dalam pisang boleh menghalang fermentasi pisang di dalam saluran usus dan membantu mencegah sembelit untuk beberapa kes tertentu.

Tetapi jika pisang tidak dimasak, ia boleh menyebabkan kesukaran membuang air besar (BAB) atau sembelit. Pisang yang masih mentah akan jauh lebih sukar dicerna oleh tubuh serta terasa pahit kerana mengandungi tanin.

Di samping itu, jenis pisang ini juga mengandungi banyak kanji yang menyumbang kepada keadaan sembelit.

Sekiranya seseorang tidak mengambil lebih daripada dua pisang sehari, disyorkan untuk menjaga pergerakan usus yang sihat. Mulailah dengan penggunaan satu pisang sehari untuk mengetahui sama ada ia mempengaruhi sistem pencernaan atau tidak. (http://www.melayupost.info/2016/09/punca-buang-air-besar-berak-berdarah.html )