Inilah Penyebab Anda Mengalami Feses Berdarah

By February 2, 2018 Uncategorized No Comments

Melayu post – Sekiranya anda mengalami pendarahan dalam najis ketika pergerakan usus (BAB) tidak diabaikan. Ini mungkin tanda pecah usus atau bahkan buasir.

Dilaporkan oleh Timesoindia, Jumaat (3/7/2015), di sini terdapat lima sebab mengapa anda berak berdarah.

Buasir

Buasir membuat lubang anus membengkak dan ini menyebabkan ketidakselesaan semasa buang air besar (BAB). Ia menjadikannya lebih sukar jika najisnya keras, yang menyebabkan pendarahan dan menyakitkan.

Pendarahan di kerongkong

Terdapat kemungkinan pertumbuhan vena varikos (pembesaran urat) di esofagus, tiub yang menghubungkan mulut ke perut. Atau kemungkinan lain ialah apabila esofagus muncul cecair yang mengakibatkan darah dalam najis.

Kanser kolorektal

Polip atau pertumbuhan daging di usus besar juga boleh menjadi punca jenaka berdarah. Apabila mereka tumbuh, najis disekat oleh daging yang menyebabkan darah. Berhati-hati, pertumbuhan tumor benigna ini boleh menyebabkan kanser yang anda ketahui.

Fisur dubur

Kerana ini pentingnya pengambilan serat untuk badan anda. Apabila najis anda terlalu keras atau anda berulang kali mengalami serangan cirit-birit, kemungkinan anda akan mengalami jurang dubur, yang akan merobek atau pecah menyebabkan pendarahan.

Diverticulitis

Diverticuli membolok kantung di kolon yang disebabkan oleh tekanan dari najis. Apabila menolak diverticuli melawan dinding usus besar yang menghasilkan jangkitan dan boleh berjangkit.

Bacalah juga berita terdahulu sebab berdarah apabila melakukan hubungan seks. (http://www.melayupost.info/2016/09/punca-buang-air-besar-berak-berdarah.html )